top of page

Case Study in Lighting Design: Lincoln Hospital Lighting Retrofit, South Bronx, NY

Office Building

Overview
Comprehensive high-efficacy lighting retrofit at Lincoln Hospital in the South Bronx. The project aimed to modernize the lighting infrastructure, increase energy efficiency, and align with sustainable practices.


Scope
The project's scope extended across a vast 250,000 sq. ft. complex, necessitating thorough planning and execution. To initiate the retrofit, the engineer conducted meticulous field surveys, assessing the existing lighting systems and infrastructure. These surveys were crucial for understanding the specific requirements and
conditions of the complex, ensuring that the retrofit would be tailored to the unique needs of Lincoln Hospital.


Technical Analysis
The field surveys involved a detailed examination of the lighting fixtures, their configurations, and the overall energy consumption patterns. This technical analysis informed decisions on the selection of appropriate LED lighting technology. LED lights were chosen for their high efficacy, longer lifespan, and superior energy efficiency
compared to traditional lighting systems. The engineer considered factors such as color temperature, brightness levels, and lighting distribution to optimize both energy efficiency and visual comfort within the hospital premises.


Design and Implementation
Utilizing the latest lighting analysis software construction documents were developed for bid. This phase involved translating the project requirements into detailed documentation that contractors could use to understand the scope, specifications, and technical aspects of the retrofit. The documents included lighting fixture specifications, installation guidelines, and other critical information to ensure a seamless and efficient

implementation. The retrofit itself involved the systematic replacement of existing lighting fixtures with state-of-the-art LED lights.

Outcome
The transition to LED lighting not only resulted in reduced operational and maintenance costs for the hospital but also aligned with broader sustainability goals. The project stands as evidence of the expertise required to manage large-scale retrofits that integrate technical precision with environmental consciousness, establishing a benchmark for future energy efficiency initiatives within healthcare facilities.

Advancing Energy Efficiency in Diverse Settings: 
NYSERDA's Large-Scale Campus Initiative

Solar Panels

Overview
Teams collaborated with the New York State Energy Research and Development Authority (NYSERDA) to pioneer the large-scale adoption of energy-saving technologies across ten State University of New York (SUNY) campuses. This ambitious initiative marked the initial implementation of energy-efficient solutions, transitioning from T-12 lamps to T-8 lamps, electronic ballast, and occupancy sensors. The comprehensive scope covered over 150 buildings, totaling more than 6 million sq. ft. across New York State.


Field Surveys and Technical Implementation
The project commenced with extensive field surveys conducted in every room of the targeted buildings. These surveys served as the foundation for a nuanced understanding of the existing lighting systems, energy
consumption patterns, and spatial dynamics. The technical team leveraged this information to strategically implement the transition to T-8 lamps, electronic ballasts, and occupancy sensors. The goal was not only to enhance energy efficiency but also to optimize lighting conditions based on occupancy, ensuring a balance between energy conservation and occupant comfort.


Impact on SUNY Campuses
The adoption of advanced energy-saving technologies resulted in a substantial reduction in energy consumption across SUNY campuses. The initiative not only lowered operational costs but also positioned the
SUNY system as a leader in sustainable practices within educational institutions. The success of this project set a precedent for future energy efficiency initiatives in academic settings, demonstrating the feasibility and benefits of large-scale transitions to modern lighting technologies.

Parsons Brinkerhoff Headquarters Renovation

benno-klandt-Qr5pi1_GlvY-unsplash.jpg

Overview
As the lead electrical design engineer for the Parsons Brinkerhoff headquarters renovation project in New York City, this initiative targeted a 150,000 sq. ft. space with a construction budget of $5 million. It marked the initiation of large-scale adoption of energy-saving technologies in a high-rise office building, transitioning from T-12 lamps to T-8 lamps, electronic ballast, and occupancy sensors. Notably, the project received the largest Con Edison rebate for that year, highlighting its impact and recognition within the industry.

Innovative Retrofit in a High-Rise Office Building
The renovation project presented unique challenges, given the high-rise nature of the office building. The engineering team navigated complexities associated with vertical space and occupancy variations. The adoption of T-8 lamps, electronic ballasts, and occupancy sensors addressed these challenges, enhancing lighting efficiency while accommodating the dynamic nature of office spaces. This project became a landmark in implementing energy-saving technologies in high-rise office environments.

 

Financial Recognition and Industry Impact
The project's success was not only measured in enhanced energy efficiency but also in financial recognition. The receipt of the largest Con Edison rebate for the year underscored the economic benefits of embracing sustainable practices in the built environment. Beyond financial gains, the project made a significant impact on
industry perceptions, showcasing the feasibility and advantages of large-scale retrofits in urban high-rise
settings.

bottom of page